08.08.17 Život se psem

8 skvělých tipů pro děti a psy

Jak se stanou nejlepšími přáteli?

Někteří psi děti přímo milují, jiní je moc nemusí a berou je jen jako „nutné zlo“, které je součástí rodiny. Zvlášť u druhé skupiny představuje vzájemné soužití velkou dávku obezřetnosti. Co (ne)dělat, aby vše probíhalo bez problémů?

Opice se objímají jinak než psi

Lidé jsou jako opice. Rádi se vzájemně objímáme s otevřenou náručí a díváme se druhým přímo do očí. Psi jsou však jiní. Proto když zpozorujete, že pes nemá k vašemu potomkovi přátelský vztah, je lepší aby ho dítě neobjímalo. Také by se k němu nemělo naklánět blízko obličejem a dívat se mu upřeně do očí. Psi považují toto chování za nepříjemné až ohrožující. Dávají přednost jemnějšímu kontaktu, například nastavují zadek pro podrbání. Chcete se vyfotit se psem? Platí stejná pravidla: neobjímejte psa rukama ani nepřibližujte hlavu k jeho čumáku. Psi preferují pózy bez dotýkání rukou.

Chcete si pohladit psa? Nezapomeňte se zeptat třikrát!

Máte dítě, které si chce pomazlit psa? Před pohlazením by mělo požádat o tři povolení: Nejprve se zeptá svých rodičů, jestli si můžeš psa pohladit. Pak se zeptá majitele psa. A co je důležité, nezapomene se zeptat ani samotného psa. Jak na to? Jemně ho kontaktuje a pak se zastaví a vyčkává, co se bude dít. Pes odchází nebo odvrací hlavu nebo tělo? To znamená, že toho má dost. Zůstává blízko a vypadá, že chce pokračovat? Pak ho dítě může pohladit.

Stůjte nehybně jako sloup

Máte ze psů strach? Nebo je na vás psí chování moc hyperaktivní, protože pes skáče? Nezačněte křičet, máchat rukama, nebo utíkat: prostě se zastavte a stůjte jako sloup. Zůstaňte nehybně stát, překřižte ruce přes sebe, dívejte se nad sebe na oblohu. Pokud se nehýbete, stanete se pro psa nudným a ztratí o vás zájem. To platí jak pro dospělé, tak i pro děti.

Dejte psovi chutný pamlsek

Někteří psi skoro ukousnou prst, když dostávají chutný pamlsek. Někomu to může připadat trochu děsivé, někomu zase nechutné. Bojíte se, že vám nebo vašemu potomkovi pes ukousne prsty nebo oslintá ruku? Můžete mu dát kousek pamlsku na zem a pak na něj ukázat. Pes to pochopí! Nepokoušejte se mu ale dále pomáhat, protože pokud se budete ohýbat dolů (chcete-li znovu ukázat na pamlsek nebo ho zvednout), může si pes myslet, že jej chcete odnést. Nebojte se, že by pamlsek nenašel, nakonec mu čenich ukáže správnou cestu.

Sledujte řeč těla

Zlaté pravidlo zní: nikdy nenechávejte děti a psy samotné. Věděli jste, že mnoho pokousání psem se stane ve chvíli, když jsou rodiče poblíž? Tyto případy se obvykle dějí, když pes upozorňuje na to, že se mu něco nelíbí, ale tyto signály zůstávají bez povšimnutí nebo jsou ignorovány. Odvrací pes pohled, pomlaskává a olizuje se, zívá, zvedá něco ze země přední nohou a utíká pryč? To jsou všechno signály, že se pes cítí stresovaně, ohroženě nebo nepříjemně.

Poslouchejte vrčení

Netrestejte psa za vrčení a naopak mu naslouchejte, co vám tím chce říct. Je to nejjasnější varování, které může pes dát: nechte mě být, potřebuji svůj prostor, jinak budu kousat. Pokud zakážete psovi vrčet, ze zdánlivě klidné situace může během chvilky rovnou přejít k pokousání. Zakázat psovi vrčet je trochu jako odstranit baterie z detektoru požáru! Buďte šťastní, když dostanete včasné varování a snažte se, aby se váš pes cítil lépe a bezpečněji, takže nemusí v budoucnu tento druh chování používat.

Nerušit, prosím

Představte si, že by vám někdo během spánku náhodně vlezl do postele, nebo by použil vidličku k tomu, aby si z vašeho talíře ukradl nějakou pochoutku. To by se vám určitě nelíbilo a totéž platí pro vašeho psa! Takže nerušte psy, když spí, odpočívají, jedí nebo mají něco dobrého na žvýkání.

Vyrobte si hračku na mazlení!

Chcete se svým psem užít zábavné hry? Vytvořte si malého ducha z fleecu! Tip: udělejte hračku také pro dítě. Pak bude mít i dítě svého skvělého mazlíka! Cílem není, aby pes hračku zničil. Pes si může hrát s dítětem, pokud je v blízkosti dospělý člověk, který na ně bude dohlížet. Že se hračka náhodou roztrhla? Nevadí, během chvíle si vyrobíte novou.

Tento článek byl sepsán ve spolupráci s Judith Lissenbergovou, která pravidelně pořádá aktivity s dětmi a psy pro značku Prins, jako je Prins Kids Party a Prins Kids Fan Days.