01.06.17 Život se psem

Bezpečná přeprava psů v autě

Pes, který má za jízdy vystrčenou hlavu z okénka, vzbuzuje úsměv na tváři. Jenže co vypadá roztomile na fotkách, představuje v reálném životě riziko.

Psi dokážou zachytit až milionkrát slabší pach než člověk. Jejich čich se navíc zostřuje, když se rychle pohybují, což je pravděpodobně i důvod, proč někteří tak rádi vystrkují hlavu z okénka při jízdě autem. Nerozhlížejí se po krajině, ale vnímají její pach. Ať se tato činnost vašemu mazlíčkovi líbí sebevíc, nepodporujte ho v ní. Okénko nechte zavřené nebo jen pootevřené tak, aby nemohl vystrčit hlavu. Nápor vzduchu totiž může snadno přivodit nachlazení nebo záněty očí či uší. Navíc hrozí i riziko, že by se mohl zranit kamínkem, které odlétne od kola, v nejhorším případě dokonce vypadnout za jízdy, pokud není připoutaný. Chcete-li zajistit posádce dostatek čerstvého vzduchu, můžete pořídit speciální větrací mřížku, která umožní bezpečné větrání jak při jízdě, tak v zaparkovaném autě. Čerstvého vzduchu bude dostatek a pes mřížkou hlavu neprostrčí.

Přestávky jsou důležité

Dlouhé jízdy autem mohou být pro psa velmi náročné, proto ho před cestou důkladně vyvenčete a nezapomínejte dělat pravidelné zastávky, aby se mohl proběhnout a napít. Nikdy s sebou nezapomeňte vzít láhev s vodou a misku. Dehydratace je zvláště v létě velmi nebezpečná. Chcete-li v autě používat klimatizaci, nastavte ji tak, aby nebyl rozdíl mezi vnější a vnitřní teplotou více jak 7°C.

 

Správné zajištění

Velkou pozornost věnujte také fixaci psa v autě. Při nesprávném zajištění domácího mazlíčka ohrožujete bezpečí všech pasažérů a navíc vám podle silničního zákona hrozí pokuta až dva tisíce korun. Malé psy přepravujte ve speciálním boxu, který je vhodný pro psy i kočky. K dostání jsou i speciální autosedačky. Pro menší a střední pejsky, kteří sedí na zadních sedadlech, jsou povinné postroje na upoutání pásy, které zabrání vážnému zranění zvířete při střetu nebo pří náhlém brzdění vozidla. Většímu psovi dopřejte pohodlí v prostoru pro zavazadla, přepravní prostor od posádky oddělte praktickou mříží. Nezapomeňte rovněž vyndat z kufru auta všechny nebezpečné věci, které by psa při prudkém zabrzdění mohly zranit.

 

Psa v létě nenechávejte zavřeného v autě

Horké letní dny s sebou nesou i další rizika. Mezi ně patří zavírání psů do aut během vysokých teplot. Když auto stojí na slunci, může být teplota uvnitř více než dvojnásobná oproti venkovní. „Rozdílů mezi člověkem a psem je celá řada, ale během letních veder je zcela zásadní to, že se psi nepotí,“ uvádí Daniel Cao, tiskový mluvčí spolku OBRAZ (Obránci zvířat) a dodává: „Jejich schopnosti ochladit se jsou omezené, proto jim hrozí přehřátí ještě více než lidem.“ Lidé často podceňují závažnost situace a neuvědomují si, že kolaps organismu psa nebo i jeho smrt, mohou nastat během několika minut. Obránci zvířat se snaží vést osvětu v tom, jak postupovat, když náhodný kolemjdoucí najde přehřátého psa v autě. Lidé by neměli podléhat unáhleným emocím a rozbíjet hned okénko. „Proto jsme na našem webu zveřejnili doporučený postup co dělat, když takového psa najdete. Připravili jsme i návod, jak provést první pomoc přehřátému psovi,“ doplňuje Daniel Cao. Více na www.obrancizvirat.cz/horko

foto: pixabay.com