07.11.17 Život se psem

Čenichací bedna

Způsobů, jak zaměstnat psa, aby se nenudil, je spousta. Jednou z možností je vytvořit mu „čenichací bednu“. Místo, které ukrývá nejrůznější poklady a chutná překvapení.

Princip je jednoduchý. Do bedýnky nebo krabice umístíte různorodou výplň, do které se pak schovají nejrůznější pamlsky. Podle velikosti bedny a velikosti psa může váš mazlíček čenichat a pochutnávat si na vyčmuchaných dobrotách buď vně krabice, nebo si vlézt dovnitř.

Z čeho bednu vyrobit?

Dobře poslouží obyčejné papírové krabice od bot, větší krabice od banánů, různé plastové boxy a přepravky, koše na prádlo, plastový lavor apod. Vyzkoušejte různé velikosti a tvary. Dbejte na to, aby se pes bez problémů dostal hlavou přes okraj (papírové krabice lze seříznout a přizpůsobit výškou menším pejskům).

Výplň

Jako výplň použijte zmačkané noviny nebo zmačkaný balící papír. Výborné jsou i roličky od toaletního papíru či kuchyňských utěrek, plastové míčky, kterými se plní dětské bazénky. Použít lze i vyřazené ponožky, staré ručníky, utěrky atd. Zpočátku by měl pes pochoutky najít rychle, aby se zvyšovala jeho motivace hledat. Krmivo proto nejprve poházejte volně mezi výplň bedny. Až si pes na tuto novou čenichací hru zvykne, zvyšte obtížnost a pamlsky balte přímo do papírových koulí. Jako skrýš lze použít také papírové kartony od vajíček atd.

Plná překvapení

Bedna se stane ještě atraktivnější, když pes nebude nikdy přesně vědět, co v ní najde. Můžete tam kromě obyčejných granulí ukrýt třeba buvolí kost, dentální kříž, různé hračky, míček na pamlsky, kong naplněný nějakou chutnou náplní, papírový sáček se sušenkami apod. Pro psa to nebude jen překvapení, ale i zábava na delší dobu. Do papírové krabice můžete také vyříznout otvory do stěn a strčit tam třena hryzací tyčinky, jerky, sušený pařát, psí sušenky atd. Vše, co je relativně tvrdé a křupavé, lze dobře zastrčit do malých průřezů po stranách. Hodně z toho, co si pes při hledání najde, musí také dále zpracovat (vyndat, rozbalit, rozkousat). To mu vydrží klidně půl hodiny. A není to skvělé, že se pejsek soustavně věnuje něčemu, co ho skutečně baví?

Začátky

Nikdy nenechávejte psa s bednou samotného, dokud nevyzkoušíte, jestli nemá tendence výplň kousat a polykat. Pro začátečníky se hodí nejlépe ploché papírové krabice, kde bude jen trochu výplně a hodně pamlsků. Pes díky tomu dosáhne odměny rychle a postupně si bude zvykat na šustící materiál. Podle velikosti a temperamentu psa je vhodné bednu zpočátku upevnit tak, aby se mu při hledání neposouvala sem a tam. Při výrobě „čenichací bedny“ popusťte uzdu své fantazie. Jistě vás napadne ještě spousta dalších věcí, čím jí naplnit. Uvidíte, že si váš pes tuto hru hned zamiluje.

Zdroj: Jak zabavit psa, aby se nenudilChristina Sondermann, Grada

Foto: pixabay.com