16.07.19 Život se psem

Co se může skrývat za hubnutím?

Všimli jste si, že váš pes hubne? Pak navštivte veterináře. Úbytek hmotnosti může provázet desítky vnitřních chorob - od parazitů, až po nemoci štítné žlázy, metabolická selhávání, cukrovku nebo rakovinu. Nejčastější příčinou jsou však zažívací problémy. Pokud veterinář provedl všechny testy a vyloučil nemoci, pak může za hubnutím stát jiný důvod.

Obecně psi ztrácejí chuť k jídlu, když jim není dobře a něco je bolí. Například staří psi často hubnou, když trpí artrózou nebo bolestmi kyčlí či kloubů. Mají problém vstát, takže jim dělá obtíže dojít k misce. Proto se poraďte s veterinářem. Ten může doporučit vhodné krmení, kloubní výživu, případně léky, které psovi pomohou.

Potíže s chrupem

Bylo zjištěno, že více než 85 % psů starších tří let trpí méně či více závažným onemocněním dásní. V počátečních stádiích není tento stav bolestivý, ale pokud není léčen, může se zhoršovat. Pod dásně totiž volně pronikají bakterie a řada dalších dráždivých látek, což může vyvolat záněty a infekce. Při neléčeném onemocnění dásní je příjem potravy bolestivý a psi mohou začít odmítat krmivo. Podobně se může projevit i zlomený zub, zapíchnutá kost nebo jiná zranění v dutině ústní.

Stres

I psi mohou trpět stresem. Zvlášť úzkostní a nervózní psi špatně snášejí změny, jako je třeba příchod nového člena domácnosti nebo dlouhé odloučení od pána. Když se situace uklidní a pes si zvykne, chuť k jídlu se vrátí.

Více psů pohromadě

Pokud chováte víc psů, je možné, že jeden z nich krade jídlo ostatním. Ačkoli si psi většinou své krmivo brání, někteří jedinci se obávají otevřeného střetnutí a raději se stáhnou.

Vysoký výdej energie

Aktivní psi, kteří spalují velké množství energie, třeba psi ve sportovní zátěži nebo kojící feny, někdy hubnou, protože dostávají méně potravy než potřebují. V tomto případě je vhodné nasadit výživnější krmivo.

Nesnášenlivost krmení

Psi často hubnou, když trpí potravinovou intolerancí. V tomto případě je dobré se poradit s veterinářem a zkusit hypoalergenní krmivo. Když nepomůže, tak veterinář může doporučit eliminační dietu, která odhalí, na jakou potravinu je pes alergický.

 

Zdroj: Rádce pro milovníky psů, Paul McGreevy, Argo, 2005

Foto: publicdomainpictures.net