01.11.17 Život se psem

Desatero bezpečnosti na zahradě

Než vypustíte psa na zahradu, ujistěte se, že mu tam nehrozí nebezpečí.

1. Největším nebezpečím je možnost úniku. Ujistěte se, že váš plot a vrata jsou odolná. V plotě nesmějí být díry, branka se nesmí sama otevírat atd. Zvlášť u malých psů, kterým k útěku stačí jen škvíra, buďte opatrní. V případě nutnosti použijte i jemné pletivo v dolní části vrat a pod keři.

2. Z dosahu psa odstraňte všechna hnojiva, jedy a další zahradnické chemikálie.

3. Popelnici a další odpady ukládejte také mimo dosah psa. Pytel s odpadky položený volně za vchodovými dveřmi představuje pro psa velké lákadlo.

4. Nenechávejte psa běhat v okolí rozpáleného grilu. V otevřeném krbu a ohništi nenechávejte zbytky jídel.

5. Ozdobné zahradní květináče nedávejte do míst, kde hrozí, že je pes převrhne.

6. Odstraňte ze zahrady odpad a nebezpečné ostré předměty, o které by se mohl poranit.

7. Pořiďte psovi boudu, do které se může schovat při nepříznivém počasí.

8. Pěstujte jen nejedovaté druhy rostlin. To platí zvlášť u mladých psů, kteří si klidně pochutnají na cibulkách narcisů. Jednotlivé záhony lze proti vstupu psa zabezpečit elektronickým ohradníkem.

9. Pokud máte bazén, přemýšlejte nad jeho zabezpečením. Pro psa jsou nebezpečné kolmé stěny, které mu neumožňují z bazénu vylézt. Jednou z možností je instalace „nástupní plošiny“ na okraj bazénu. Další možností jsou bazénové lamely, kterými zakryjete celý bazén, případně celkové zastřešení.

10. Pro mnoho lidí patří pes pouze na zahradu. Jenže i sebelepší zahrada nenahradí přítomnost pána a společné procházky. I když má pes k dispozici velkou zahradu, potřebuje každý den proběhnutí mimo ni. Navíc vyběhaný pes nebude mít chuť dělat lumpárny.

Foto: maxpixel.freegreatpicture.com