12.07.14 Život se psem

Do Chorvatska se psem? Dobrý nápad!

Těšíte se na dovolenou u moře, ale nechcete doma nechat svého psího kamaráda? Nemusíte! Pokud jste majitelem čtyřnohého člena rodiny, bez kterého si svou dovolenou nedokážete ani představit, máme pro vás pár tipů na dovolenou v Chorvatsku, kde jsou letoviska i pláže stále více přizpůsobovány milovníkům psů.

V Chorvatsku máte povolen vstup na všechny neupravené a opuštěné pláže, kde není vstup se psy vyloženě zakázán. Záleží však na toleranci ostatních turistů. Setkáte-li se s nepochopením, doporučujeme jít na konec pláže, který je většinou neudržovaný a tudíž vhodný pro pejsky, nebo přímo na pláž určenou pro psy a jejich pány.

Zájem o psí pláže každým rokem vzrůstá, proto se jich v Chorvatsku začíná otevírat stále větší počet. Vítězem, co se kvality psích pláží týče, je ostrov Krk, kde můžete své čtyřnohé přátele vzít ke krásné zátoce Dražica, k majáku Šila nebo do Njivice na pláž Kijac. Psům přístupné jsou i všechny ostatní pláže na ostrově, pokud nejsou označeny modrou vlajkou. Na stejném ostrově, ve městě Baška, se také nachází jedna z nejlepších pláží pro rodiny s dětmi - dvoukilometrová Vela Plaža. Dalšími ostrovy, které nabízejí pláže pro pejsky, jsou Hvar, Mljet či Brač. Na ostrově Brač najdete jednu z nejznámějších chorvatských pláží vůbec - Zlatni rat na poloostrově Bol, která je rájem surfařů a milovníků všech vodních sportů.

S pejsky ovšem nemusíte pouze na ostrov, psí pláže se nacházejí také na pevnině, a to ve městech Umag, Poreč, Baško Polje či Dubrovník. 

Než však začnete hledat ubytování poblíž psí pláží, ujistěte se, že váš mazlíček splňuje všechny náležitosti nutné pro vycestování do zemí EU. Před cestou do zahraničí musí být pejsek vybaven Europasem neboli platným Pasem zvířete, ve kterém je zaznamenáno očkováním proti vzteklině. Očkování nesmí být mladší jednoho měsíce a starší jednoho roku. Více se dozvíte zde.

Jakmile máte vyřízeny všechny nezbytné náležitosti, můžete se naplno pustit do hledání toho nejlepšího místa na dovolenou pro vás a vašeho psího parťáka. Pokud máte obavy, jak bude pes snášet slunce a slanou vodu, můžeme vás ujistit, že strach není na místě. Většina psů snáší pobyt u moře v pohodě. Navíc slaná voda příznivě působí na kůži nejen lidí, ale i psů. Vlhčí mořské klima je pro psa příjemnější, než vysoké teploty u nás. Samozřejmě nezapomínejte na dostatek pitné vody a pravidelné osvěžení v moři. Nechejte psa, aby si sám stanovil, zda a jak dlouho chce být ve stínu. A pak si jen užívejte krásné chvíle zábavy po boku vašeho mazlíčka.