28.02.19 Život se psem

Jak si manželé Burianovi založili CHS rhodéských ridgebacků

Založit si chovatelskou stanici vyžaduje velké odhodlání, čas, znalost konkrétního plemene, a hlavně lásku k tomu, co děláte. A přesně to všechno měli manželé Ondřej a Gabriela Burianovi, kteří se rozhodli svou rodinu rozšířit o chov ušlechtilého plemene rhodéských ridgebacků.

„Chovatelskou stanici jsme se rozhodli založit, protože jsme chtěli, aby naše fena Fleur Anabell Wandellmere měla štěňátka, a protože se jedná o fenu s průkazem původu, chtěli jsme, aby ho měli i její potomci. Cesta k tomu byla poměrně dlouhá a čekala nás spousta úkolů, které bylo nutné splnit. Ale stálo to za to,“ říká Ondřej Burian, majitel stanice.

Co museli splnit?
Takové rozhodnutí však musí být zohledněno několika podstatnými kroky – splnění povinných mezinárodních a klubových výstav s příslušným hodnocením, posouzení rentgenů z důvodu vyloučení dysplazie kloubů a následná bonitace feny, kterou se rozhodli absolvovat u ČKRR (Český klub Rhodéských ridgebacků). Poslední krok je také známkou toho, že je fena fyzicky a psychicky vhodná k dalšímu chovu a splňuje všechna předepsaná kritéria.

Vymyšlení vhodného názvu a další kroky
Další, co museli manželé Burianovi udělat, bylo založení chovatelské stanice a její zaregistrování u FCI (Mezinárodní kynologická organizace sdružující všechny chovatelské stanice psů z celého světa). „S tím souvisel i těžký výběr názvu chovatelské stanice, protože není dovoleno, aby na světě existovaly dvě stanice se stejným názvem. Nakonec jsme zvolili název Manyanga, což je hora v dnešním Zimbabwe – dřívější Jižní Rhodesii, odkud toto plemeno pochází,“ říká Gabriela Burianová. Po třech měsících, době, během níž probíhá registrace stanice, si Burianovi založili stránky pomocí nástroje Wednode, který měl podle slov manželů nejpřívětivější prostředí a díky němuž se jim podařilo velmi snadno stránky bez cizí pomoci vytvořit a průběžně doplňovat o text a fotografie. „A pak už stačilo najít správného ženicha, nechat si spojení schválit ČKRR, fenu nakrýt a čekat, zda se spojení povedlo,“ dodává Gabriela.

Ridgeback je skvělý parťák
Ridgebacka si pořizují aktivní lidé, kteří hledají chytrého parťáka pro svůj každodenní život. Je to plemeno velmi společenské. Pes trpí, když je vyčleněn z kolektivu rodiny např. je pouze ve výběhu u domu. Je inteligentní, oddaný a není třeba jej cvičit na obranu.

Předávání zkušeností novým páníčkům
Na otázku, co stanici Manyanga odlišuje od konkurence, odpovídají manželé Burianovi jasně: „Při chovu jsme se snažili vyjít z vlastích zkušeností a toho, co my sami jsme od chovatelské stanice očekávali: hlavně otevřený přístup k zájemcům o štěňátko, komunikace s nimi o všech tématech, předávání zkušeností. Pomocí při tom byly i naše webové stránky, kde jsme v průběhu zaznamenávali informace a fotografie štěňátek. Prioritou pro nás bylo, aby naše štěňátka našla milující páníčky, u kterých jim bude dobře, a to se nám podařilo.“

Populární plemeno
Přestože jsou Burianovi v oboru chovatelských stanic stále v začátcích, jsou si vědomi velké konkurence, která je ale běžná podobně jako v jakémkoliv jiném oboru. Poptávka po tomto plemeni je v současné době ale tak vysoká, že jsou z kvalitních chovatelských stanic nakonec vždy všechna štěňátka udána do dobrých rukou nových majitelů.

Více na www.manyanga.cz

Foto: Lucie Kopcová