11.03.16 Život se psem

Jak zvířata prospívají lidem?

Kromě toho, že vám pejsek nebo kočka přináší radost, je mnohem více důvodů, pro které se vyplatí mít je doma. Podle vědeckých výzkumů vám například pomohou zlepšit zdraví - nejen tělesné ale i psychické. Jaký další pozitivní vliv mají?


Více pohybu
Tento bod se týká zejména majitelů pejsků. Pokud máte doma psa, máte zpravidla i více pohybu, jelikož s ním několikrát denně chodíte ven. Pes bývá dobrou motivací na pravidelné procházky či běh. Ale ani jiná zvířátka nejsou v tomto směru „k zahození“. Je dokázáno, že majitelé zvířat jsou obecně méně obézní než lidé bez zvířat.

Společník pro osamělé
Domácí zvířátko je také skvělý terapeut. Například starým a osamělým lidem se doporučuje pořídit si psa nebo kočku, o kterou se mohou starat, tím vyplní pocit samoty a opuštěnosti. Hlazení srsti zvířete má prokázané zklidňující účinky na organismus člověka. Už jen přítomnost zvířátka je pro takové lidi povzbuzující.

Méně alergií
Přestože se dlouho věřilo, že děti vyrůstající v prostředí s kočkami či psy, jsou více ohroženy alergií, není to pravda. Nové výzkumy ukazují, že je to přesně naopak. Děti, které od narození žijí s nějakým domácím zvířátkem, mají nižší riziko vzplanutí alergie, astmatu či ekzémů. Podle odborníků je za tím zřejmě fakt, že odmalička přicházejí do kontaktu s různými alergeny a nečistotami, což posiluje jejich imunitní systém.

Socializace
Domácí mazlíček vám pomáhá navázat nové kontakty a žít více společenským životem. Zvířata jsou ideálním seznamovacím tématem na společný rozhovor. Také jsou velkým přínosem pro introverty a plaché lidi. Je dokázáno, že když si takový člověk opatří domácí zvířátko, stane se otevřenější, je sebevědomější, optimističtější a lépe zvládá komunikaci s druhými.

Prevence infarktu
Vědci přišli na zajímavý fakt - majitelé koček mají nižší riziko infarktu. Odborníci se domnívají, že je to tím, že kočky mají na člověka uklidňující efekt. Při péči o kočky se také zlepšuje cirkulace krve, což pomáhá předcházet infarktu.