25.07.13 Život se psem

Kolik aktivit?

Pes by měl být během dne zaměstnán jak fyzicky, tak psychicky. Zdravý podíl aktivit v každodenním programu mu jednoduše dělá dobře. Jenže jak odhadnout tu správnou míru?

Říká se, že průměrný pes potřebuje denně celkem 2 hodiny pohybu a zaměstnání. Někdo hovoří dokonce o 3 hodinách. To je však pouze odhad, který se mění podle plemene a věku. Takové workoholické borderce by 2 hodiny venčení v pomalém tempu sotva stačily. Naopak starší anglický buldok se spokojí s kratšími procházkami. Navíc existují velké rozdíly mezi jednotlivci stejného plemene. Každý pes je prostě jiný a má rozdílné požadavky na pohyb a psychické zaměstnání, a proto byste jako majitelé měli vždy zohledňovat jeho individuální potřeby. Do obecných 2 hodin zaměstnání lze započítat procházky, hry a zábavu, výcvik a sportování, výlety do nového prostředí, přijímání a vykonávání návštěv – obecně vše, co přináší nějakou změnu od každodenní rutiny. Jako páníčci máte plno možností, jak tento časový úsek vyplnit ještě něčím dalším. Optimální je různorodý mix aktivit, které psa baví a vytíží ho nejen fyzicky, ale zaměstnají i jeho hlavu. Navíc takový výcvik poslušnosti je nezbytný i z praktického hlediska. Vždyť spolehlivé přivolání je základ.

Pravidelný pohyb je nutností

Denní dávka pohybu má být rozvržena do tří až čtyř procházek, přičemž ta hlavní by měla být alespoň hodinová (toto je obecné doporučení, opět hodně záleží na rase a konkrétním jedinci). Psi, kteří jsou celí den na zahradě a mají možnost vykonávat potřebu podle libosti, nepotřebují nutně čtyři procházky mimo pozemek. Stačí jim jedna, která bude dlouhá, a druhá kratší, při které si budou moct v blízkém okolí očichat, „co je nového“. Je samozřejmé, že nemocným nebo nemohoucím psům, stejně tak kojícím a březím fenám, se musí četnost a délka procházek upravit na míru. Ideální je, pokud má pes během venčení možnost pravidelně si pohrát s jinými psy. Honičky a „kousací hrátky“ ho pobaví a navíc takové interakce zlepšují jeho sociální způsobilost. V tom mají výhodu městští psi, kteří vyrůstají v prostředí, v němž se pravidelně setkávají s dalšími jedinci svého druhu. Na vesnici je situace trochu složitější, ale výhodou je zase větší blízkost volné přírody.

Výbornou pomůckou, která oživí každodenní procházky, je házečka na míčky. Většinu psů aportování baví a pomocí míčku dohodíte opravdu daleko, takže se pes také slušně proběhne. Jestliže bydlíte v blízkosti rybníka, řeky, pískovny apod., můžete psovi házet míček do vody. Plavání ho krásně unaví, procvičí svaly a navíc je šetrné k jeho kloubům. Alternativou mohou být i různé létající talíře apod. Pozor však na fyzické přetížení! Jak poznáte, že psovi docházejí síly? Klasickými příznaky je rychlé a těžké oddechování, kdy si často lehá nebo se loudá. V tom případě mu dopřejte pauzu! Jestliže jste sportovní povahy, vyrazte se svým mazlíčkem běhat. Oblíbenou disciplínou se v poslední době stává právě canicross, což je druh terénního sportu se psem, kdy jeden nebo i více psů je napojen lanem na běžce - vůdce. Při společném běhu navíc procvičíte i svou fyzičku, což je při dnešním sedavém způsobu života nesporná výhoda.

Psí sporty

Obzvlášť aktivní pejsci si dozajista oblíbí různé kynologické sporty. Vybírat můžete od agility, přes dogdancing, flyball, coursing až po dogfrisbee atd. Záleží především na tom, co bude bavit vašeho psa a samozřejmě i vás. Pamatujte však na to, že pes, který má vykonávat fyzicky náročný psí sporty, by měl být především zdravý. Pokud má váš mazlíček nějaké zdravotní problémy (zejména s klouby), poraďte se nejprve s veterinářem, zda je pro něj zvolená disciplína vhodná. A jak často trénovat? Záleží na druhu sportu. Například u dogdancingu můžete různé hravé prvky nacvičovat klidně denně. Ale třeba u agility se začátečníkům doporučuje trénink jednou týdně. U psů, kteří nejsou pro sportování moc zapáleni, dávejte pozor, abyste je nepřetrénovali. Délka a intenzita cvičení musí být přiměřená temperamentu psa a trvá tak dlouho, dokud má přebytek energie a chuti k pohybu. Rychlí psi, kteří pohyb milují, jsou obvykle ochotni pracovat do úplného zničení, proto i zde je nezbytné pečlivě sledovat jejich fyzický stav a rozumně dávkovat množství tréninkové zátěže. Samozřejmě i zde platí pravidlo, že je vhodné poradit se s odborníkem nebo zkušených chovatelem, který danému sportu rozumí a zodpoví vám všechny dotazy.

Odpočinek je také důležitý

Je třeba si uvědomit, že fáze klidu je minimálně stejně důležitá jako aktivita a rozmanitost nových podnětů. Na rozdíl od lidí psi nespí jen v noci, proto by měli mít možnost nějaký čas odpočívat a zdřímnout si také dopoledne a odpoledne. Ačkoliv to možná zní trochu paradoxně, tak pes, který by byl zaměstnán celodenně, by brzy začal trpět stresem z „volnočasových aktivit“. Proto pro vás, páníčky, je stejně důležité postarat se o psí odpočinek, jako o to, abyste svému psovi umožnili vyvíjet nějakou činnost.

Čenichání unaví

Super aktivitou jsou také nejrůznější hry, kterými psa zabavíte. Pokud jste si se svým mazlíčkem oblíbili čenichací hry, jejichž součástí je cílené hledání nějakého předmětu (například rozsypané granule ve speciálně upravené bedně nebo venkovní stopování), vězte, že i pár minut dokáže psa unavit. Berte na to ohled a dopřejte mu mezi jednotlivými lekcemi dostatečně dlouhé pauzy. Například vycvičení záchranářští psi obvykle nehledají objekt déle než 15 až 20 minut v kuse. Není se čemu divit, protože když psi čenichají, počet dechů za minutu se u nich pohybuje až kolem 300 – to proto, aby dobře vnímali veškeré pachy. Už to samo o sobě je značně namáhavé. Přitom pouhým přijetím pachových částic to nekončí, protože všechny smyslové vjemy pak musí být zpracovány v mozku, který běží na plné obrátky. S nadsázkou by se dalo říci, že hry určené pro nos jsou jako „jogging pro mozek“. Vždyť si vzpomeňte na váš lidský život, nemusíte se věnovat žádnému náročnému sportu, abyste byli večer unavení k padnutí. Soustředěná duševní práce spojená se stresem vás dokáže mnohdy ještě víc odrovnat. Proto i když se to třeba nezdá, tak hry na pachové práce, přestože nejsou moc dlouhé, vašeho pejska unaví a krásně ho vytíží.

 

Zdroj: Jak zabavit psa, aby se nenudil, Christina Sondermann, Grada, www.grada.cz