15.05.17 Život se psem

Největší a nejmenší psi na světě

Psí plemena jsou opravdu různorodá, liší se nejen svým temperamentem a povahou, ale především vzhledem. V soutěžích o největší a nejmenší psy na světe jsou pravidelnými držiteli rekordů německé dogy a čivavy.

Obři

Mezi nejvyšší psy se řadí irští vlkodavové a německé dogy. A že jsou to opravdoví maxipsi, kteří spořádají desítky kilogramů krmiva za měsíc! Za největšího psa byla ve své době považována modrá německá doga jménem Giant George. Tento psí obr měřil v kohoutku neuvěřitelných 109 cm, od čenichu ke špičce ocasu měl 221 cm a vážil 111 kg. Žil se svým páníčkem v arizonském Tucsonu, spal ve své vlastní posteli a spořádal zhruba 50 kg potravy měsíčně. Zemřel v roce 2013 v nedožitých osmi letech. George byl v Guinessově knize rekordů od roku 2010 veden jako největší pes, který kdy žil. Na pomyslném trůnu vystřídal jinou německou dogu jménem Titan, která byla o dva centimetry menší. V roce 2012 George nahradil další obr, německá doga Zeus. Do Guinnessovy knihy rekordů se zapsala díky 112 cm v kohoutku. Když se tento maxipes postavil na zadní, měřil 223 cm a vážil 70 kilo. Zemřel jen pár dní před svými 6. narozeninami. Ve výšce mu nebylo rovno, i když mu na paty šlape další německá doga Freddy a Major (110 cm v kohoutku).

Trpaslíci

Nejmenším psím plemenem je čivava. Avšak nejmenším psem vůbec byla podle záznamů fenka jorkšírského teriéra Sylvia z anglického Blackburnu. Zemřela v roce 1945 ve věku dvou let. V kohoutku měřila pouhých 6,3 cm, od čenichu ke špičce ocasu 8,9 cm. Vážila jen 114 g. Miniaturní je i dlouhosrstá čivava Boo Boo z Racelandu v Kentucky. V Guinnessově knize rekordů má zapsanou výšku 10 centimetrů a váhu 675 gramů.

Jak to vypadalo, když se Boo Boo setkala s Georgem, se podívejte zde.

ilustrační foto: pixabay.com