28.10.14 Život se psem

Signální pes Alvin

Čivava je nejmenší psí plemeno na světě. Tito pejsci ale nejsou žádní „gaučáci“. Jsou komunikativní, veselí a přátelští. Alvin, náš malý hrdina, nastoupil k výcviku na signálního psa k trenérce Míše...

 

Nyní se učí, jak své paničce Mirce pomáhat signalizovat zvuky, které sama neslyší. Paní Mirka se potýká s těžkou vadou sluchu již od narození. Když viděla v televizi reportáž o Pestré společnosti, hned zatoužila mít svého vlastního psího asistenta. A protože je milovnicí této rasy (již měla dvě čivavy), bylo rozhodnuto. Trenérka Míša měla ze začátku těžkou práci namotivovat Alvina, aby s ní spolupracoval. Ale hraním a společným venčením si spolu vybudovali důvěrný vztah (bez toho by nebyl výcvik vůbec možný). Pejsek ve výcviku zná pouze pozitivní motivační metodu. Trvá to delší čas, ale je to pro pejska méně stresové a na spolupráci s člověkem si přijde sám. V této době Alvin stačil rozkousat trenérce několik párů bot a pustil se do boje i se samotným botníkem, schovával se za plotem domu a dokázal hodiny a hodiny štěkat. Když ale zjistil, že trenérka také vymyslí prima zábavné hry, a že za ně ještě dostane pamlsek, rozmyslel si své zlobení dobrovolně a výcvik mohl začít naplno. Výhodou výcviku signálního psa je fakt, že pejsek vnímá své poslání jako hru.

 

Jak bude Alvin Mirce pomáhat?

Chce-li k Mirce někdo přijít na návštěvu a zazvoní na zvonek, Alvin vyhledá paničku kdekoli v domě i venku a upozorní ji na návštěvu za dveřmi. Stejně tak jí bude přinášet zvonící telefon s SMS zprávami, upozorňovat ji na cinkání kuchyňské minutky a dokonce zvládne rozpoznat, když na ni bude volat někdo jménem. Pro případ přírůstku do rodiny se učí také odvést ji k plačícímu miminku. V současné době je Alvin ve třetině výcviku a jde mu dobře. Výcvik signálního psa stojí nemalé finanční prostředky, tj. 195000 Kč. Výcvik není hrazen státem, jako je tomu u psů vodících.

Alvina a jeho výcvik můžete tedy podpořit i vy, a to nejen finančním darem, ale také zakoupením charitativního kalendáře ,,THE PEStrá společnost 2015“.

 

Více informací o Alvinovi a Pestré společnosti najdete na www.pestraspolecnost.cz

 

Text: Klára Pragerová