12.02.17 Život se psem

Silvestr: rekordní počet ztracených štěňat

Poslední den loňského roku byl pro Psího detektiva opět nejvytíženějším dnem v roce. Za pouhých 10 hodin bylo 31. 12. nahlášeno neziskové organizaci 74 ztracených mazlíčků, z toho 17 štěňat. Jde o vůbec nejvyšší počet ztracených psích drobotin v historii pátracího systému. Někteří novopečení pejskaři, kteří dostali štěně k Vánocům, mají tak svou první zkušenost se ztrátou psa již za sebou. Na vině je několik lidských faktorů: nezodpovědnost, nevědomost a neopatrnost.

 

Jorkšírský teriér, německý ovčák a border kolie. Tři nejhledanější plemena, a jinak tomu nebylo ani poslední den v roce 2016. Zarážející však byl jejich věk. Z 23% se jednalo o štěňata od 2 měsíců. Běžně přitom Psí detektiv hledá 10 štěňat za měsíc. Hlavní důvody, proč se tomu tak stalo, vysvětluje šéfka Psího detektiva Aneta Sobotková a jedním dechem dodává, že se všechna štěňata našla a jsou zpátky u majitele. „Páníčci mají štěně doma krátce, nedokážou odhadnout jeho reakci na ohňostroj a dostatečně ho nezajistí. Několik štěňat se ztratilo ze zahrady, kam je majitelé pustili vyvenčit, další pak utekla přímo na ulici, kde se vyvlékla z obojků nebo postroje".

65% silvestrovských ztracenců je již doma

Psí detektiv držel na přelomu roku 24 hodinovou pohotovost, byl nonstop na telefonu nebo v terénu. I díky tomu se ze 74 mazlíčků nakonec podařilo zachránit 48. Největší potíže vznikaly z nedostatečné identifikace zvířat. Přesto, že psi vlastní čipy, tak jsou z 80% neregistrované. „Náš tým je na telefonu 24 hodin denně. Aby pátrání bylo úspěšné, hraje každá minuta roli. Bohužel i v tuto chvíli stále pátráme po 26 ztracených mazlících z celkového počtu 74, kteří se ztratili na Silvestra. Největší problém je v tom, že ztracená zvířata nemají žádné označení a tak nálezce nemůže majitele dohledat“, vysvětluje Aneta Sobotková. Od Vánoc do konce ledna pátral Psí detektiv celkem po 450 zvířatech, což je v porovnání s jinými měsíci nárůst o zhruba 30%.

O ztrátě se během pár minut dozví tisíce lidí

Zápis ztraceného zvířete do databáze a rozeslání partnerským organizacím nabízí Psí detektiv zdarma, cílené oslovení lidí pomocí SMS a e-mailingu už je placenou službou. "V našem pátracím systému používáme osvědčené metody pátracích SMS a pátracího e-mailingu. Jsou to aktivní metody, kterými oslovíme během pár minut tisíce lidí v místě ztráty zvířete. Funguje i spolupráce s městskou policií, veterináři či se starosty obcí,“ vysvětluje Klára Carbová. Komplexnost pátracích metod, 24 hodinová telefonní pohotovost, odbornost a více jak tříleté zkušenosti posouvají Psího detektiva stále dopředu. Denně se na spolek obrátí okolo 15 lidí, kteří buď ztratili svého miláčka, nebo naopak nalezli cizí zatoulané zvíře.

Nejvíce zvířat se ztrácí ve Středočeském kraji

Podle statistik Psího detektiva se za rok 2016 ztratilo 395 zvířat ve Středočeském kraji a tímto počtem si drží kraj svoje prvenství v rámci celé republiky. Na druhém místě je pak kraj Moravskoslezský s počtem 197 zvířat a následuje ho kraj Jihomoravský s počtem 177 ztracených zvířat. Nejméně ztracených zvířat hlásí kraj Karlovarský s počtem 37 zvířat.

Celý týden musela venku přežít fenka maltézáčka

Nelinka je 2 roky stará fenka maltézského psíka. Ztratila se ze zahrady kvůli nečekanému ohňostroji až 1. ledna 2017 v 18 hodin. Neměla na sobě obojek a neměla ani žádné identifikační označení. Byla velmi vyděšená a během chvíle zmizela ve tmě. Majitelé reagovali rychle, ztrátu nahlásili útulku, městským policiím i veterinářům v okolí, přesto ale nepřicházely žádné zprávy. Po 16 hodinách hledání nahlásili ztrátu Psímu detektivovi. Po týdnu konečně přišla první zásadní zpráva. Nelinka byla zahlédnuta v nedalekém lese a byl okamžitě informován Psí detektiv. Majitelé se ihned vydali na místo a po několika hodinách Nelinku skutečně objevili. Je škoda, že nám Nelinka neprozradí, kde přečkala 2 dny mrazů, kdy teploty klesaly k -20 stupňům. Veterinář potvrdil, že měla veliké štěstí.

Pro tento rok chystá Psí detektiv preventivní kampaň zaměřenou na rady proti ztrátám domácích mazlíčků, bude upozorňovat na důležitou kastraci zvířat a vysvětlí problematiku množíren, potažmo i těch v obýváku. „Připravujeme i změny v registraci, postupem času se chceme zaměřit na opravdu pátrající majitele zvířat,“ říká Klára Carbová.