03.04.19 Život se psem

Vyčmuchej si velikonoční koledu

Velikonoce se blíží. Začíná hledání perfektních pomlázkových proutků, pečení mazance nebo beránka, barvení vajíček a chutné hodování. Pro pejsky mohou být velikonoční svátky stresující, zvlášť když vidí, jak páníček šlehá paničku pomlázkou. Co takhle zavést klidnější tradice? Vyzkoušejte s ním nose work neboli zábavné hledání vajíček a laskomin. Za odměnu si všichni společně dejte výtečný masový nákyp.

Způsobů, jak vašemu chlupatému čtyřnohému miláčkovi zpříjemnit Velikonoce, je mnoho. Šlehání pomlázkou raději vynechte, pejsek by mohl mít pocit, že je to za trest. Obzvlášť, když jej máte z útulku a nevíte, co prožil v minulosti. Mnozí pejsci jako také nesví z velkého množství návštěv a nových lidí. Můžete využít prodlouženého volna a lepšího počasí pro příjemné procházky.

Program pro dlouhé chvíle i trénink

S pejskem si také můžete zahrát hru – hledání vajíček. Že nevíte, o co jde? Je pravda, že to není úplně česká tradice, ale to nevadí. Dodržuje se hlavně v Anglii, Austrálii a Spojených státech amerických. Smyslem hry je, že si děti koledu musí nejprve najít. U nás si jí naopak musí vykoledovat. Vajíčka se schovají různě po zahradě a pak se hledají. Pro pejska můžete místo vajíček zvolit domácí pamlsky. S takovou výbavou, jako je perfektně vyvinutý čich, to bude hračka!

Tahle hra totiž může přerůst až do sportu i zkoušek. Na čmuchání staví tzv. nose work, který v překladu znamená doslova „práce s nosem“. Tato sportovní disciplína se jako první objevila v USA. Pejskovým úkolem je vyhledat specifický pach v různých prostředích. V Čechách se pro tento sport využívá skořice a pomerančová kůra. S pejskem se můžete přihlásit na specializované semináře a certifikované zkoušky.

Odměna pro celou rodinu v podobě tradičního nákypu

Z nalezených vajíček pak můžete udělat chutný masový nákyp, na kterém si pochutnáte nejen vy, ale právě i váš pejsek. „Určitě mu za odměnu nedávejte kousek mazance, protože kynuté těsto je pro pejsky obecně nebezpečné a neumí ho moc dobře trávit,“ říká autorka psí kuchařky Neštěkej a jez! Katarína Králová.

Ovocné pásky

Až si budete dělat ranní fresh, dužinu plnou vitaminů promíchejte se semínky a špetkou zázvoru na tohle super zdravé mlsání. Lněná semínka obsahují z 30 % lněný olej, ceněný pro vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, které chrání buňky před škodlivými vlivy. Působí také jako přírodní projímadlo, pásky tedy dávkujte svému mazlíkovi s citem.

Co budeme potřebovat:

  • 75 g lněných semínek

  • 70 g slunečnicových semínek

  • ½ lžičky mletého zázvoru

  • 2 hrnky ovocné či zeleninové dužiny vymačkané při přípravě fresh džusu

Postup:

  1. Lněná semínka rozemelte a namočte na půl hodiny do vody. Troubu předehřejte na 130 °C. Plech vyložte pečicím papírem.

  2. Slunečnicová semínka podrťte nebo rozmixujte najemno. Lněná semínka slijte, promíchejte je se slunečnicovými semínky, zázvorem a dužinou, vypracujte hladkou hmotu, přesuňte ji na připravený plech a obrácenou stranou lžíce namočené ve studené vodě ji rozestřete do 5mm vrstvy.

  3. Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu, pak snižte teplotu na 115 °C a pečte zhruba 12 hodin, až se hmota vysuší. Vyjměte, rozkrájejte rádýlkem a nechte zchladnout.

 

Masový nákyp

Podle příležitosti volte formu – na výlet můžete nákyp upéct ve formičkách na muffiny, na oslavu se líp hodí vyšší dortová forma, v našem případě se bude nákyp nejspíše podávat k obědu. Ideální proto bude pekáček. A nebojte se, vajíčka pejsek jíst může, tedy pokud jsou opravdu uvařená. Citlivé pejsky může vajíčko akorát trochu nadýmat, takže mu dejte menší porci. Aminokyselina tryptofan v krůtím mase zase pomáhá mozku s produkcí serotoninu, hormonu štěstí. Nebuďte proto překvapení, když přímo od misky zamíří váš chlupáč do pelíšku, kde okamžitě upadne do slastného spánku.

Co budeme potřebovat (850 g nákypu):

  • 5 vajec

  • 5 snítek oregana

  • 500 g mletého krůtího masa

  • 100 g mraženého hrášku

  • 50 g ječných vloček

  • 1 lžička oleje na vymazání

  • 2 křepelčí vejce na ozdobu

  • pár snítek tymiánu na ozdobu

Postup:

  1. Tři vejce uvařte natvrdo, od bodu varu to trvá 10 minut.

  2. Pekáček vymažte olejem. Zbylá vejce zlehka prošlehejte. Většinu oregana nasekejte nahrubo. Vejce a bylinky promíchejte s masem a hráškem. Zahustěte vločkami.

  3. Troubu předehřejte na 180 °C. Vařená vejce slijte, propláchněte studenou vodou, nechte 5 minut stát a oloupejte.

  4. Polovinu masové směsi rozložte do formy, do středu položte oloupaná vejce, zakryjte zbylou masovou směsí, vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 45 minut dozlatova. Vyjměte, nechte zchladnout a krájejte na plátky. Nákyp můžete ozdobit natvrdo vařenými křepelčími vejci a zbylým oreganem a snítky tymiánu.

Více na:
www.kucharkapropsy.cz; www.facebook.com/kucharkapropsy/; www.instagram.com/nestekej_a_jez/ (@nestekej_a_jez)

Zdroj foto: Shutterstock/Neštěkej a jez (2x)