06.06.15 Život se psem

Vzhůru na dovolenou! A co bude se psem?

Léto pomalu klepe na dveře a je potřeba vyřešit otázku, jak letní dovolenou stráví váš čtyřnohý mazlíček. Pokud bude cestovat společně s celou rodinou, je vhodné se na cestu i pobyt řádně připravit. Ne vždy je však možné vzít psa s sebou. Jestliže pejska necháte na hlídání, dobře si rozmyslete, komu ho svěříte do péče.

 

Ať už se chystáte strávit dovolenou v ČR, nebo v zahraničí a pojedete autem, můžete vzít psího parťáka rozhodně s sebou. Má to však několik pravidel, která je nutné před cestou, během přepravy i v místě pobytu dodržet.

Příprava před odjezdem

Zkontrolujte, zda má pes platné povinné očkování, v případě cesty do zahraničí pas zvířete v zájmovém chovu, tzv. pet pas, k tomu dobře viditelné tetování nebo mikročip. Každý pes narozený po červenci 2012, se kterým cestujete po zemích v rámci EU, musí být ze zákona opatřen čipem. Psi, kteří jsou narozeni před tímto datem a mají zřetelné tetování, očipovaní být nemusí. U zhoršené kvality čitelnosti číslic tetování raději nechejte pejska označit čipem, ne však na poslední chvíli před odjezdem na dovolenou, ale s předstihem několika dní. Při cestě nejen do teplých krajů je také vhodné informovat se u veterinárního lékaře na vhodný prostředek proti vnějším i vnitřním parazitům.

Příprava na cestu autem

Než se vypravíte k odjezdu, zajistěte, aby se pejsek napil, dostatečně proběhl a vyprázdnil. „Několik hodin před samotným odjezdem nepodávejte psovi krmivo, pouze vodu. Není vhodné, aby cestoval s plným žaludkem, mohl by se pozvracet, a to by způsobilo potíže nejen jemu samotnému, ale i vám,“ radí Lucie Applová, výživářská specialistka značky Fitmin.

Co vzít psovi s sebou?

Na cestu nezapomeňte vzít dostatek pitné vody, pamlsky, deku a můžete také přibalit oblíbenou hračku. Abyste předešli problémům s nákupem krmiva v místě pobytu, vezměte s sebou jednoduše menší balení granulí, které se vám bude dobře skladovat v autě i v místě pobytu. „Psí žaludek má rád stereotyp. Pokud byste psovi jakkoliv měnili v průběhu rekreace stravovací návyky, nebude to jeho organizmus s největší pravděpodobností dobře snášet. Nejlepší volbou je vzít mu s sebou menší balení granulí, na které je zvyklý, a máte jistotu, že mu chutnají. Ve velkých vedrech se může stát, že i tak pejsek nebude mít chuť k jídlu, proto je lepší spolehnout se na oblíbenou a především kvalitní stravu. Suché krmivo je navíc na cesty za letním odpočinkem zcela ideální, protože nepodléhá, především v teplých a slunných dnech, tak rychle zkáze,“ dodává Lucie Applová.

Vyjíždíme směr letní radovánky

Bezproblémová jízda začíná správným zabezpečením psa v autě. Ať už se poveze v kufru nebo na zadních sedačkách, musí být vždy dobře zajištěn, aby nedošlo k nehodě. Nezapomeňte také, že stejně jako vy potřebuje i psí člen rodiny přestávky. Během cesty dbejte na dostatečný přísun vody, možnost protažení těla krátkou procházkou a také věnujte čas vyvenčení. Na delších trasách jsou ideální patnáctiminutové zastávky vždy po zhruba dvou hodinách jízdy. A samozřejmě by v rámci odpočinku neměla chybět vhodná pochoutka.

Kdo mazlíčka pohlídá, když nemůže jet s vámi?

Letecká dovolená nebo prázdniny zaplacené na výletní lodi nejsou pro psa z hlediska přepravy ideální a bude lepší ho ponechat doma. Kdo může požádat někoho spolehlivého z širší rodiny nebo přátel, má vyhráno. Ti, kteří musí volit hlídání v jiném prostředí, mají na výběr ze dvou variant. Mohou psa dočasně umístit do prověřeného psího hotelu nebo do psí školky, která funguje i přes noc. Zařízení je potřeba vybírat si pečlivě a dopředu se zajímat o zkušenosti u ostatních pejskařů, vyhledat si na internetu reference. Vhodný poskytovatel služeb by měl vždy vycházet maximálně vstříc i při specifických potřebách domácího mazlíčka.

Hotely, kde jsou psi vítáni

Existují však zařízení,kam můžete se svým psem jet a ještě o něj bude dokonale postaráno. Například v rakouském Stegersbachu je hotel, kde budou vašeho zvířecího přítele doslova rozmazlovat... „Pes ve čtyřhvězdičkovém hotelu? Ale jistě! Jakýkoli, kdykoli. Není důvod vzdát se krásné dovolené jen proto, že nemáte s kým svého pejska nechat,“ říká Johann Haberl, majitel hotelu Larimar ve Stegersbachu. Majitelé psů tady mají vyhrazené spodní patro a všechny pokoje mají dokonce oplocenou předzahrádku. Stačí tak otevřít dveře a pejsek se může jít venčit sám. Spát pak může tak, jak je zvyklý. V pelechu, na sedačce nebo s majitelem v posteli. „Zakazovat tyhle věci je nesmysl. Psi u nás mají špičkový servis. Hned u venkovních dveří je umístěna koupelna s umyvadlem pro malé rasy a sprcha pro velká plemena. A aby psům – nebo snad majitelům – nebylo líto, že psi nesmějí do wellness areálu, mají blízko hotelu vlastní psí bazén. Miska a granule na pokoji jsou samozřejmostí,“ upřesňuje Johann Haberl.