07.03.19 Život se psem

Zachránit chrta z Číny? Mise téměř nemožná!

aneb Jak jeden lidský anděl sestoupil do čínského pekla a vysvobodil z něho 3 chrty

Velké množství milovníků zvířat a bojovníků za jejich práva zasáhly osudy psů v Číně, otřesné podmínky, ve kterých jsou nuceni žít, a velmi krutá smrt předtím, než skončí na talíři. Vrcholem toho všeho je Chinese Yulin Dog Meat Festival, festival psího a kočičího masa, během něhož jsou zabity tisíce psů a koček...

Mnozí z vás si jistě bezmocně zakrývali zrak při sledování krutých videí z Číny, která jen demonstrují surovost a bezcitnost hlavních aktérů. K těmto nelidským praktikám se v nedávné době aktivně připojily země jako Irsko, Anglie, Austrálie. Země, v nichž velkou úlohu hrají chrtí dostihy provozované pro zisk a pro zábavu lidí, nikoliv pro zábavu zvířat, jak je obvyklé například ve střední Evropě. Chrti jsou v těchto zemích produkováni v tak obrovském množství, že po skončení dostihové kariéry nemají šanci všichni najít domov, i kdyby se o to snažily všechny ostatní země světa. V Číně se exportovaní chrti zpravidla opět postaví na startovní čáru na dostihové dráze, aby opět a znovu vydělávali peníze. Nejznámějším a velmi nechvalně proslulým je zejména stadion Canidrome v Macau. Po skončení dostihové kariéry na čínské dráze končí ve většině případů jako jedna z čínských delikates na menu. Mnohdy jsou porcováni a upravováni zaživa, nořeni zaživa do barelů s vroucí vodou.

Mise: Číňánci

A zde se již dostáváme ke konkrétnímu příběhu. A konkrétnímu člověku. I když, v tomto případě je na místě slovo anděl. Anděl v lidském hávu. Lucka z Bratislavy má zvířata ráda odmala, a uplynulých přibližně 10 let se podílí jako aktivní dobrovolník na záchraně chrtů z Irska i Španělska a houževnatě hájí práva těchto zvířat. Ve spolupráci s různými spolky, ale také jako jednotlivec, navštěvuje azyly, útulky i záchranné stanice a pomáhá zde finančně, materiálně i osobní aktivitou. Sama vlastní 6 zachráněných chrtů, poskytuje dočasnou péči dalším, čekajícím na své domovy, a věnuje se a navštěvuje zájemce o adopci. Ani jí osud chrtů v Číně neunikl a jeden chrtí osud ji oslovil natolik, že se rozhodla konat a jednoho či dva greyhoundy z čínského pekla vysvobodit. I přes počáteční obavy z možných komplikací a rizika vysokých nákladů, nakonec více než oprávněných, se do záchrany pustila s neutuchající vervou a energií. Domluvila se s anglickou organizací Candy Cane Rescue, která se v Číně snaží zachránit alespoň zlomek vyvážených chrtů, a následně se spolkem Chrti v nouzi, kteří zachráněné chrty převezmou pod svá křídla a najdou jim nové domovy. A tak začala záchranná mise, která si vysloužila označení „Číňánci“. Postupem času se do akce - zejména finančně - zapojilo takové množství lidí, že se Lucka rozhodla zachránit chrty 3.

První komplikace

Je až neuvěřitelné, co jeden člověk snese na svých bedrech a jak bezmezná dokáže být oddanost a láska ke zvířeti. Protože to, co Lucka byla nucena během celé mise překonat, je hodno nezměrného respektu a úcty. První komplikace nastaly již v průběhu příprav, které se v důsledku velmi dlouhé karantény a velmi nevstřícného přístupu čínské strany protáhli na 4 měsíce. Velkou ranou bylo neudělení víza čínskou ambasádou jen 3 dny před plánovaným odletem do Číny. Letenky, ubytování, vše zamluveno. Už zde by to leckdo vzdal. Ale Lucka nikoliv. Na cestu se Lucka vydala 27. února, kdy se z Bratislavy dopravila na letiště ve Vídni, odkud měla na palubě Air France odletět do Pekingu. Na palubu ji však nevzali. Po nekonečných telefonátech a hledání alternativy nakonec usedla do letadla, jehož cílovou stanicí nebyl Peking, ale Hong Kong. Navíc s mezipřistáním v Amsterdamu, takže místo původně plánované 11hodinové cesty Lucku čekalo 16 hodin strávených v letadle a na letištích. Čas letěl a zachráněné chrty měli do letadla v Pekingu nakládat 3. března ráno místního času. Když se Lucka konečně ocitla v Pekingu, následovaly komplikace i v hotelu. Zkrátka Čína se rozhodla, že misi zkomplikuje, jak jen to bude možné. Unavená, vyčerpaná, konečně ubytovaná, dopřeje tělu i mysli trochu odpočinku. Je pátek ráno. Dopoledne pracovníci organizace Lucce oznamují, že dokumenty a doklady psů budou stát více, než bylo původně dohodnuto, a náklady je třeba uhradit v hotovosti, navíc v čínských jüanech. Lucka musí vyřešit výběr hotovosti.

Potyčka i nenačtený čip

Později přichází další rána v podobě informace, že jeden ze tří chrtů se dostal do potyčky s jiným psem, a musí být ošetřen veterinářem. Vzít jiného psa místo něho možné není, protože veškeré dokumenty a doklady jsou připraveny a vše musí dokonale sedět. Zatímco se čeká na zprávu od veterináře, zbývající dva psi se již připravují na cestu na letiště. A v tom okamžiku nastává další obrovská komplikace. Při poslední kontrole v útulku se jednomu ze dvou chrtů nepodařilo načíst čip. Nekonečné načítání třemi čtečkami a… NIC. Lucka se slzami na krajíčku, a nám zde nezbývá než se modlit, držet palce, prosit osud, aby měl slitování nad všemi čtyřmi. S neuvěřitelnými obavami a strachem se Lucka vydává na letiště a čeká ji poslední etapa mise. Z útulku nakonec odjíždějí 3 přepravky se 3 malými chrtími dušičkami. Jeden zašitý, oblečený do kabátku, aby zranění nebylo vidět, protože ano, byl by to důvod nepustit ho na palubu. A druhým, kterému nelze načíst čip. A ano, i toto může být důvodem kdykoliv okamžitě poslat psa zpět. Ale nyní již neexistuje cesta zpět. Zbývá jen naděje. Naděje, že při nich budou stát všichni andělé. Do letadla nakonec nastupují všichni čtyři. Čeká je ale mezipřistání v Amsterdamu, kde jsou velmi přísné kontroly, a stále existuje obrovské riziko, že odtud některého z chrtů pošlou zpět. Následuje 11hodinový let. Po přistání v Amsterdamu Lucka dostává jen krátkou zprávu, že psi jsou v pořádku, nakrmeni a vyvenčeni.

Dva, nebo tři?

Je neděle 9 hodin večer a Lucka s obavami sleduje nakládání zavazadel do letadla. Vidí ale nakládat jen 2 přepravky. Kde je třetí přepravka? Teprve bude naložena? Byla naložena odjinud, kam Lucka nedohlédne? Je problém a bude pejsek vrácen zpět?
Následují poslední dvě hodiny letu do Vídně. Dvě nekonečné hodiny v nevědomosti a stresu.Je 3. března 2019 23:55 středoevropského času a Lucka na letišti ve Vídni objímá tři nevinné, bezbranné, křehké a překrásné chrty. Prince, Reggie a Ray. Číňan získá jednoho chrta za 40 eur, vysvobodit ho v potu a krvi stojí několik tisíc eur.

Více příběhů a nabídku chrtů k adopci najdete na www.chrtivnouzi.cz nebo www.facebook.com/chrtivnouzi/